شاید هزاران سال پیش زمانی که انسان برای اولین بار به تهیه غذا پرداخت، طعم و بافت غذا چندان اهمیتی نداشت؛ اما همه میدانیم که امروزه این موضوع کاملا متفاوت است. غذاها دیگر تنها برای رفع نیاز گرسنگی مصرف نمیشوند؛ بلکه میتوانند برای ایجاد اوقات خوش و لذت از خلاقیتهای بیپایان سرو شوند. یکی از انواع خوراکی که میتواند همه ما را وسوسه کند، انواع و اقسام شیرینی است. در این بین قطاب یکی از مشهورترین شیرینیهای سنتی ایرانی است که تقریبا عضو ثابت پذیراییها شده است. بد نیست بدانید که اصل این شیرینی به استانهای یزد و کرمان برمیگردد و انواع متفاوت و روشهای پخت مختلفی دارد. یکی از این روشها، سرخ کردن قطابها در روغن است. دیدن قطابهای طلایی که در روغن غوطهور شدهاند میتواند هر کسی را وسوسه کند؛ اما گاهی نمیتوانیم شاهد این تصویر هیجانانگیز باشیم. یکی از دلایل این امر کف کردن روغن است. اگر شما نیز تجربه سرخ کردن قطاب را داشته باشید، ممکن است این سوال برای شما نیز پیش آمده باشد که چرا قطاب در روغن کف میکند ؟ با ما همراه باشید تا در این مقاله به سوال چرا قطاب در روغن کف میکند پاسخ دهیم.
چرا قطاب در روغن کف میکند
همان طور که گفتیم، قطاب را میتوان با دو روش اصلی حمام روغن و فر تهیه کرد. خیلی از افراد به دلایل مختلفی مانند کنترل بهتر یا بافتی تردتر، ترجیح میدهند تا قطاب را با روش سرخ کردن در حمام روغن تهیه کنند. یکی از مشکلاتی که میتواند این روش داشته باشد، کف کردن بسیار زیاد روغن است. روغنی که کف کند، موجب میشود تا کنترل کافی بر سرخ شدن قطابها وجود نداشته باشد و در نتیجه قطابها بسوزند یا کاملا سرخ نشوند. در این قسمت به بررسی برخی از دلایلی که موجب کف کردن روغن هنگام سرخ کردن قطاب میشوند، میپردازیم.
- روغن مناسب سرخ کردن با دمای زیاد و مدت طولانی را انتخاب کنید:
برای سرخ کردن قطاب در روغن باید توجه داشته باشید که روغن مخصوص سرخ کردن با نقطه دود بالا بهترین روغن است. زمانی که روغن به درجه حرارت معینی برسد، سطح آن شروع به دود کردن میکند و سپس کفهایی حاوی اکرئولین را میتوان روی سطح آن مشاهده کرد. برای جلوگیری از این اتفاق روغن با سطح دود بالا تهیه کنید و حتما توجه داشته باشید که روغن را روی دمای ملایم گرم کنید و از زیاد کردن شعله زیر روغن خودداری کنید.
- از مخلوطی از روغنها استفاده نکنید:
هر نوع روغن، نقطه دود مشخصی دارد که میتواند با سایر انواع متفاوت باشد. مخلوط کردن روغنهای مختلف با نقطه دود متفاوت میتواند یکی از دلایل کف کردن روغن باشد.
- برای مدت طولانی و به دفعات زیاد از روغن استفاده نکنید:
توجه داشته باشید که هر چقدر درجه حرارت، مدت زمان و تعداد دفعات استفاده از روغن بیشتر باشد، روغن بیشتر و سریعتر تخریب میشود و بیشتر و زودتر کف میکند.
- ذرات قطاب در روغن شناور هستند:
به این نکته نیز دقت کنید که حتما پس از هر نوبت سرخ کردن قطابها، ذرات ریز جدا شده و شناور باقی مانده در روغن را جمعآوری کنید و تا حد امکان روغن را مانند سری اول خاص نگه دارید.
- درب ماهیتابه یا شیرجوش را نبندید:
یکی از دلایلی که روغن زودتر تخریب میشود و بیشتر کف میکند، جذب رطوبت است. این پدیده به صورت عادی در حال انجام است؛ بنابراین بهتر است با نبستن در ظرف مخصوص سرخ کردن، ایجاد این پدیده را سرعت نبخشید. بستن درب موجب میشود تا رطوبت غذا دوباره به سمت روغن برگردد و روغن کف کند.